Strony: [1] 2   Do dołu
  Odpowiedz  |  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie co do wieku  (Przeczytany 29831 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Ordoniez
Gość
« : Wtorek, 12 Lipiec 2011, 22:57:56 »
Odpowiedz cytującCytuj Modyfikuj wiadomośćModyfikuj

ChciaÂłem siĂŞ spytaĂŚ czy sÂą w bractwie jakies osoby w wieku ok 14-16 lat bo sam mam 15 ,ale chciaÂłbym do³¹czyĂŚ do bractwa  w przyszÂłym roku poniewaÂż z tego co czytaÂłem to najbardziej jest to opÂłacalne w wieku 16-lat. Interesuje siĂŞ sredniowieczem od 5 roku Âżycia w swoim posiadaniu ma juÂż miecz pó³tora-rĂŞczny ,tarcze ,caÂły strĂłj, karwasze, reszte ekwipunku skompletuje  jak bĂŞdĂŞ w bractwie. SprzĂŞt dokupuje gdy jestem na turniejach i oczywiscie bitwie pod grunwaldem UÂśmiech.  CzĂŞsto spotykam siĂŞ z moim wujem ktĂłry jest w bractwie rycerskim wiec Âżycie obozowe nie jest mi obce UÂśmiech . WiĂŞc jesli sa osoby w tej grupie wiekowej to bym byl niezmiernie uradowany gdyÂż nie chcĂŞ byĂŚ jedynym mÂłodzikiem w bractwie.
kublika

502618868

« Odpowiedz #1 : Środa, 13 Lipiec 2011, 00:35:24 »
Odpowiedz cytującCytuj

Otó¿, mój drogi, w Twoim dok³adnie wieku nie, ale mój syn ma 12 lat, córka 18, a nasza kole¿anka Karolina zwana Zoch¹ - lat 17. Tak, ¿e najm³odszy byœ nie by³, a fajne ciut starsze kole¿anki to chyba plus?

Si fore vis sanus, ablue saepe manus UÂśmiech
Reg.sanit.
pawel_b
(on obsÂługuje forum)

602698685

« Odpowiedz #2 : Środa, 13 Lipiec 2011, 09:00:47 »
Odpowiedz cytującCytuj

najbardziej jest to opÂłacalne w wieku 16-lat
Zabawa w Âśredniowiecze w ogĂłle nie jest opÂłacalna  - kaÂżdy z nas wydaje mnĂłstwo kasy na te gÂłupoty DuÂży uÂśmiech

Chichot
Szable do boju, lance w dÂłoĂą!
GoĂą bolszewika,  goĂą goĂą goĂą!
Mateusz N
(on obsÂługuje forum)

608797014

« Odpowiedz #3 : Środa, 13 Lipiec 2011, 12:13:57 »
Odpowiedz cytującCytuj

a no wÂłaÂśnie, Ciekawe co masz na myÂśli piszÂąc "opÂłacalne"? ...bo finansowo na pewno nie jest to opÂłacalne, jak kaÂżdy sposĂłb spĂŞdzania czasu wolnego od pracy, raczej siĂŞ do niego dokÂłada.

Ja uwaÂżam, Âże 16 lat to nie gÂłupi czas na wstÂąpienie to takiej grupy... sam w podobnym wieku zaczynaÂłem swoje pierwsze przygody z "rycerzowaniem".

Jak chcesz siĂŞ spotkaĂŚ i bĂŞdziesz na Grunwaldzie to szukaj nas w chorÂągwi Siemowita.

Pzdr.
chrisser

501740224

« Odpowiedz #4 : Środa, 13 Lipiec 2011, 14:00:34 »
Odpowiedz cytującCytuj

myslĂŞ, ze kolega ma racjĂŞ.  W wieku 16 lat jest to opÂłacalne, dlatego, Âże za wszystko pÂłacÂą rodzice UÂśmiech.  Ja zacz¹³em swoja przygode 2 lata temu w wieku 38 lat i dla mnie juÂż to takie opÂłacalne nie jest UÂśmiech.  Czy to dobry czas, czy nie - myÂślĂŞ, Âże na kaÂżde hobby jest czas w kaÂżdym wieku - poza sportami ekstremalnymi i bohurtami u nas.  Biesiadowac moÂżna i w wieku 80 lat UÂśmiech tylko pytanie, czy ktoÂś bedzie chciaÂł z takim biesiadnikiem przebywaĂŚ to juz inna bajka.

Alea, vina, Venus
Mateusz N
(on obsÂługuje forum)

608797014

« Odpowiedz #5 : Środa, 13 Lipiec 2011, 16:52:15 »
Odpowiedz cytującCytuj

myslĂŞ, ze kolega ma racjĂŞ.  W wieku 16 lat jest to opÂłacalne, dlatego, Âże za wszystko pÂłacÂą rodzice UÂśmiech.  Ja zacz¹³em swoja przygode 2 lata temu w wieku 38 lat i dla mnie juÂż to takie opÂłacalne nie jest UÂśmiech.  Czy to dobry czas, czy nie - myÂślĂŞ, Âże na kaÂżde hobby jest czas w kaÂżdym wieku - poza sportami ekstremalnymi i bohurtami u nas.  Biesiadowac moÂżna i w wieku 80 lat UÂśmiech tylko pytanie, czy ktoÂś bedzie chciaÂł z takim biesiadnikiem przebywaĂŚ to juz inna bajka.

Nie wszystkim w wieku 16 lat pÂłacÂą za takie rzeczy rodzice, szczegĂłlnie jak rodzice nie podzielajÂą twojego hobby.  Sport moÂżna uprawiaĂŚ w kaÂżdym wieku... a co do biesiadowania, to nie wiem co miaÂło by komuÂś przeszkadzaĂŚ, Âże ktoÂś ma 80 lat, jeÂśli goÂściu jest w porzÂądku.

W skrĂłcie, nie bardzo kapuje.
chrisser

501740224

« Odpowiedz #6 : Środa, 13 Lipiec 2011, 17:47:47 »
Odpowiedz cytującCytuj

pisaÂłem o sportach ekstremalnych i bohurtach -jakoÂś nie widze tam dzieci i osĂłb starszych.  Co do biesiadowania, to w teorii moÂżesz to robiĂŚ z kaÂżdym, ale jest jednak tzw ró¿nica pokoleĂą i najlepiej  dogadujemy sie z rĂłwnolatkami. 

RĂłwnie dobrze moÂżemy powiedzieĂŚ, Âże nie oceniamy ludzi po wyglÂądzie i wszystkich traktujemy tak samo, ale gdy mijamy bezdomnego to juz go bezwiednie oceniamy. Tak wiĂŞc teoria teoriÂą, a praktyka praktykÂą.

Alea, vina, Venus
Mateusz N
(on obsÂługuje forum)

608797014

« Odpowiedz #7 : Środa, 13 Lipiec 2011, 20:48:15 »
Odpowiedz cytującCytuj

pisaÂłem o sportach ekstremalnych i bohurtach -jakoÂś nie widze tam dzieci i osĂłb starszych.  Co do biesiadowania, to w teorii moÂżesz to robiĂŚ z kaÂżdym, ale jest jednak tzw ró¿nica pokoleĂą i najlepiej  dogadujemy sie z rĂłwnolatkami. 

RĂłwnie dobrze moÂżemy powiedzieĂŚ, Âże nie oceniamy ludzi po wyglÂądzie i wszystkich traktujemy tak samo, ale gdy mijamy bezdomnego to juz go bezwiednie oceniamy. Tak wiĂŞc teoria teoriÂą, a praktyka praktykÂą.

MoÂże sobie pogadamy o tym kiedy indziej i gdzie indziej co?
Ordoniez
Gość
« Odpowiedz #8 : Środa, 13 Lipiec 2011, 23:43:48 »

Z tÂą opÂłacalnoscia to tez dlatego ze wtedy pewnie bĂŞdĂŞ mĂłgÂł siĂŞ pouczyĂŚ walki od lepszych ode mnie i tak zrozumialem ze braĂŚ udziaÂł w walce, a nawet jesli nie to przygotowywaĂŚ siĂŞ no i oczywiscie bawic UÂśmiech. co do wieku to ciesze ze nie byl bym najmlodszy UÂśmiech. Pod grunwaldem pewnie bedĂŞ jak co roku i do swej kolekcji dodam kolejnÂą czesc ekwipunku.
€zber
(on obsÂługuje forum)

79ASSBURY (792772879)

« Odpowiedz #9 : Poniedziałek, 18 Lipiec 2011, 10:12:54 »
Odpowiedz cytującCytuj

JesteÂśmy grupÂą z dÂłuÂższym staÂżem, niemniej od roku przybywa do nas coraz wiĂŞcej nowych osĂłb. Skoro znasz naszÂą stronĂŞ to wiesz, Âże trwa formowanie pachoÂłkĂłw burgrabiego, gdzie ponadto znajdzie siĂŞ miejsce dla rycerzy, rzemieÂślnikĂłw i innych funkcji zwiÂązanych z Âżyciem oddziaÂłu i zamku.

Przed decyzj¹ o do³¹czeniu warto by³oby pewnie siê spotkaÌ i opowiedzieÌ sobie o w³asnych oczekiwaniach wzglêdem wspólnej zabawy, tak ¿eby ju¿ póŸniej nie okaza³o siê, ¿e o co innego chodzi³o jednej stronie, a o co innego drugiej. Niestety w najbli¿szym czasie nie planujemy jakiegoœ wiêkszego spotkania. Ale w zale¿noœci od tego gdzie dok³adniej mieszkasz i gdzie zdarza Ci siê w tygodniu bywaÌ, to ktoœ z nas mo¿e mieÌ blisko, spotkaÌ siê i pogadaÌ.

Na spotkanie dobrze byÂś wymyÂśliÂł sobie wstĂŞpnie kim miaÂłaby byĂŚ osoba ktĂłrÂą miaÂłbyÂś rekonstruowaĂŚ. Rycerz na sam poczÂątek jest bardzo duÂżym wyzwaniem (sprzĂŞt, sÂłuÂżba, stroje). Czy ÂżoÂłnierz, Âłucznik to juÂż Âłatwiejsza sprawa. CaÂła rekonstrukcja to coÂś jak RPG, ale z wiĂŞkszym dopasowaniem do wÂłasnych warunkĂłw fizycznych i przede wszystkim realiĂłw Âśredniowiecznych. Nie musi byĂŚ to oczywiÂście deklaracja 100%, pewna i niezmienna. Na poczÂątek dobrze okreÂśliĂŚ jakiÂś kierunek wzglĂŞdnie uniwersalny.

Teoretycznie nie ma u nas limitu wieku, ukoùczone szesnaœcie lat wystarcza do udzia³u w wiêkszoœci imprez w charakterze uczestnika. Gdzieniegdzie pewnie tak¿e osoby bior¹cej udzia³ w inscenizacjach walk. Pewnie bêdzie potrzebna zgoda prawnych opiekunów, ale i tak g³ównym kryterium weryfikuj¹cym jest zapa³ do odtwarzania mierzony jego owocami, czyli tym na ile ktoœ chce sobie przygotowywaÌ wiernie strój i podstawowe wyposa¿enie w³asne. Dopiero wtedy bowiem mo¿e braÌ udzia³ w rekonstrukcyjnej zabawie. W zdobyciu tego minimum grupa oczywiœcie mo¿e s³u¿yÌ pomoc¹, porad¹, itp. Grupa to przede wszystkim grono znajomych (w bardzo ró¿nym wieku), któr¹ ³¹czy wspólne hobby, a nie hierarchiczna organizacja buduj¹ca rozmaite stopnie wtajemniczenia.

Na imprezach rekonstrukcyjnych rzadko bawi siê na raz tylko jedna grupa, a wiekowo towarzystwo jest zró¿nicowane. Tak¿e w wyborze w³aœciwej grupy w mojej opinii wa¿niejszy jej profil, za³o¿enia i to czy dobrze siê wszyscy dogaduj¹. No, chyba ¿e Ci wybitnie niezrêcznie bêdzie przejœÌ na "ty" z osobami starszymi o jakieœ dziesiêÌ lat (takich jest wiêkszoœÌ). Znakomita czêœÌ tych, którzy dzisiaj maj¹ te 25-30 lat zaczyna³a zabawê w³aœnie przed osiemnastk¹. Czasami natomiast zdarza siê, ¿e rodzice oczekuj¹ od grupy, aby opiekowa³a siê ich dzieÌmi, tj. zwraca³a uwagê z kim i jak siê zadaj¹, czy nie nadu¿ywaj¹ alkoholu i innych u¿ywek. A grupa nie do tego s³u¿y i nie ma zamiaru siê tym zajmowaÌ. Nie oznacza to, ¿e jeœli ktoœ bêdzie postêpowa³ wobec Ciebie agresywnie wszyscy bêdziemy mieÌ to gdzieœ. Ale z drugiej strony nikt nie bêdzie ³apa³ Ciê za rêkê kiedy bêdziesz chcieÌ siê napiÌ wina.

Zanim siĂŞ pomyÂśli trza siĂŞ zastanowiĂŚ!
PijĂŞ, ale siĂŞ nie zaciÂągam.
€zber
(on obsÂługuje forum)

79ASSBURY (792772879)

« Odpowiedz #10 : Poniedziałek, 18 Lipiec 2011, 11:32:57 »
Odpowiedz cytującCytuj

B³¹d - spotkanie planujemy 30-31 lipca, w Czersku. O!

€zber
(on obsÂługuje forum)

79ASSBURY (792772879)

« Odpowiedz #11 : Sobota, 23 Lipiec 2011, 22:18:28 »
Odpowiedz cytującCytuj

Niestety, imprezĂŞ 30-31 VII musimy odÂłoÂżyĂŚ w czasie.

kublika

502618868

« Odpowiedz #12 : Czwartek, 28 Lipiec 2011, 16:14:28 »
Odpowiedz cytującCytuj

Przełożyć na 13-15 sierpnia!
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 28 Lipiec 2011, 17:20:08 wysłane przez €zber » Zapisane

Si fore vis sanus, ablue saepe manus UÂśmiech
Reg.sanit.
Ordoniez
Gość
« Odpowiedz #13 : Niedziela, 07 Sierpień 2011, 22:55:35 »

Ja niestety w tym roku jeszcze nie bĂŞde w hufcu bo wole w przyszÂłym jak skoncze 16 i bede miec raczej juz caly stroj, jesli chodzi o to jak bym mial zaczynac to chcialbym byc giermkiem glownie ze wzgledu na mlody wiek a potem jak bede pelnoletni to sie zobaczy UÂśmiech
Konrad
Gość
« Odpowiedz #14 : Poniedziałek, 08 Sierpień 2011, 08:29:52 »

Hej. Co do stroju to siĂŞ nie przejmuj. Ja np dopiero zaczynam kompletowanie (fakt jestem w hufcu od niedawna).
Strony: [1] 2   Do góry
  Odpowiedz  |  Drukuj  

Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for night-life saigo-no-chi paladyni wuss