Witamy,
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Index
Zaloguj siê
:
Nie jeste¶ cz³onkiem HKCz? Odwied¼ stronê
www.hkcz.org
Forum Hufca Kasztelanii Czerskiej
>
Dzia³ otwarty
>
Dzia³ dla go¶ci
>
Pytanie co do wieku
Strony: [
1
]
2
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Odpowiedz
|
Drukuj
Autor
W±tek: Pytanie co do wieku (Przeczytany 29758 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Ordoniez
Go¶æ
Pytanie co do wieku
«
:
Wtorek, 12 Lipiec 2011, 22:57:56 »
Modyfikuj
Chcia³em siê spytaæ czy s± w bractwie jakies osoby w wieku ok 14-16 lat bo sam mam 15 ,ale chcia³bym do³±czyæ do bractwa w przysz³ym roku poniewa¿ z tego co czyta³em to najbardziej jest to op³acalne w wieku 16-lat. Interesuje siê sredniowieczem od 5 roku ¿ycia w swoim posiadaniu ma ju¿ miecz pó³tora-rêczny ,tarcze ,ca³y strój, karwasze, reszte ekwipunku skompletuje jak bêdê w bractwie. Sprzêt dokupuje gdy jestem na turniejach i oczywiscie bitwie pod grunwaldem
. Czêsto spotykam siê z moim wujem który jest w bractwie rycerskim wiec ¿ycie obozowe nie jest mi obce
. Wiêc jesli sa osoby w tej grupie wiekowej to bym byl niezmiernie uradowany gdy¿ nie chcê byæ jedynym m³odzikiem w bractwie.
kublika
Wiadomo¶ci: 3 762
502618868
Odp: Pytanie co do wieku
«
Odpowiedz #1 :
¦roda, 13 Lipiec 2011, 00:35:24 »
Otó¿, mój drogi, w Twoim dok³adnie wieku nie, ale mój syn ma 12 lat, córka 18, a nasza kole¿anka Karolina zwana Zoch± - lat 17. Tak, ¿e najm³odszy by¶ nie by³, a fajne ciut starsze kole¿anki to chyba plus?
Si fore vis sanus, ablue saepe manus
Reg.sanit.
pawel_b
(on obs³uguje forum)
Wiadomo¶ci: 1 513
602698685
«
Odpowiedz #2 :
¦roda, 13 Lipiec 2011, 09:00:47 »
najbardziej jest to op³acalne w wieku 16-lat
Zabawa w ¶redniowiecze w ogóle nie jest op³acalna - ka¿dy z nas wydaje mnóstwo kasy na te g³upoty
Szable do boju, lance w d³oñ!
Goñ bolszewika, goñ goñ goñ!
Mateusz N
(on obs³uguje forum)
Wiadomo¶ci: 1 356
608797014
«
Odpowiedz #3 :
¦roda, 13 Lipiec 2011, 12:13:57 »
a no w³a¶nie, Ciekawe co masz na my¶li pisz±c "op³acalne"? ...bo finansowo na pewno nie jest to op³acalne, jak ka¿dy sposób spêdzania czasu wolnego od pracy, raczej siê do niego dok³ada.
Ja uwa¿am, ¿e 16 lat to nie g³upi czas na wst±pienie to takiej grupy... sam w podobnym wieku zaczyna³em swoje pierwsze przygody z "rycerzowaniem".
Jak chcesz siê spotkaæ i bêdziesz na Grunwaldzie to szukaj nas w chor±gwi Siemowita.
Pzdr.
chrisser
Wiadomo¶ci: 2 277
501740224
«
Odpowiedz #4 :
¦roda, 13 Lipiec 2011, 14:00:34 »
myslê, ze kolega ma racjê. W wieku 16 lat jest to op³acalne, dlatego, ¿e za wszystko p³ac± rodzice
. Ja zacz±³em swoja przygode 2 lata temu w wieku 38 lat i dla mnie ju¿ to takie op³acalne nie jest
. Czy to dobry czas, czy nie - my¶lê, ¿e na ka¿de hobby jest czas w ka¿dym wieku - poza sportami ekstremalnymi i bohurtami u nas. Biesiadowac mo¿na i w wieku 80 lat
tylko pytanie, czy kto¶ bedzie chcia³ z takim biesiadnikiem przebywaæ to juz inna bajka.
Alea, vina, Venus
Mateusz N
(on obs³uguje forum)
608797014
«
Odpowiedz #5 :
¦roda, 13 Lipiec 2011, 16:52:15 »
Cytat: chrisser ¦roda, 13 Lipiec 2011, 14:00:34
myslê, ze kolega ma racjê. W wieku 16 lat jest to op³acalne, dlatego, ¿e za wszystko p³ac± rodzice
. Ja zacz±³em swoja przygode 2 lata temu w wieku 38 lat i dla mnie ju¿ to takie op³acalne nie jest
. Czy to dobry czas, czy nie - my¶lê, ¿e na ka¿de hobby jest czas w ka¿dym wieku - poza sportami ekstremalnymi i bohurtami u nas. Biesiadowac mo¿na i w wieku 80 lat
tylko pytanie, czy kto¶ bedzie chcia³ z takim biesiadnikiem przebywaæ to juz inna bajka.
Nie wszystkim w wieku 16 lat p³ac± za takie rzeczy rodzice, szczególnie jak rodzice nie podzielaj± twojego hobby. Sport mo¿na uprawiaæ w ka¿dym wieku... a co do biesiadowania, to nie wiem co mia³o by komu¶ przeszkadzaæ, ¿e kto¶ ma 80 lat, je¶li go¶ciu jest w porz±dku.
W skrócie, nie bardzo kapuje.
chrisser
Wiadomo¶ci: 2 277
501740224
«
Odpowiedz #6 :
¦roda, 13 Lipiec 2011, 17:47:47 »
pisa³em o sportach ekstremalnych i bohurtach -jako¶ nie widze tam dzieci i osób starszych. Co do biesiadowania, to w teorii mo¿esz to robiæ z ka¿dym, ale jest jednak tzw ró¿nica pokoleñ i najlepiej dogadujemy sie z równolatkami.
Równie dobrze mo¿emy powiedzieæ, ¿e nie oceniamy ludzi po wygl±dzie i wszystkich traktujemy tak samo, ale gdy mijamy bezdomnego to juz go bezwiednie oceniamy. Tak wiêc teoria teori±, a praktyka praktyk±.
Alea, vina, Venus
Mateusz N
(on obs³uguje forum)
608797014
«
Odpowiedz #7 :
¦roda, 13 Lipiec 2011, 20:48:15 »
Cytat: chrisser ¦roda, 13 Lipiec 2011, 17:47:47
pisa³em o sportach ekstremalnych i bohurtach -jako¶ nie widze tam dzieci i osób starszych. Co do biesiadowania, to w teorii mo¿esz to robiæ z ka¿dym, ale jest jednak tzw ró¿nica pokoleñ i najlepiej dogadujemy sie z równolatkami.
Równie dobrze mo¿emy powiedzieæ, ¿e nie oceniamy ludzi po wygl±dzie i wszystkich traktujemy tak samo, ale gdy mijamy bezdomnego to juz go bezwiednie oceniamy. Tak wiêc teoria teori±, a praktyka praktyk±.
Mo¿e sobie pogadamy o tym kiedy indziej i gdzie indziej co?
Ordoniez
Go¶æ
«
Odpowiedz #8 :
¦roda, 13 Lipiec 2011, 23:43:48 »
Modyfikuj
Z t± op³acalnoscia to tez dlatego ze wtedy pewnie bêdê móg³ siê pouczyæ walki od lepszych ode mnie i tak zrozumialem ze braæ udzia³ w walce, a nawet jesli nie to przygotowywaæ siê no i oczywiscie bawic
. co do wieku to ciesze ze nie byl bym najmlodszy
. Pod grunwaldem pewnie bedê jak co roku i do swej kolekcji dodam kolejn± czesc ekwipunku.
€zber
(on obs³uguje forum)
Wiadomo¶ci: 2 600
79ASSBURY (792772879)
«
Odpowiedz #9 :
Poniedzia³ek, 18 Lipiec 2011, 10:12:54 »
Jeste¶my grup± z d³u¿szym sta¿em, niemniej od roku przybywa do nas coraz wiêcej nowych osób. Skoro znasz nasz± stronê to wiesz, ¿e trwa formowanie pacho³ków burgrabiego, gdzie ponadto znajdzie siê miejsce dla rycerzy, rzemie¶lników i innych funkcji zwi±zanych z ¿yciem oddzia³u i zamku.
Przed decyzj± o do³±czeniu warto by³oby pewnie siê spotkaæ i opowiedzieæ sobie o w³asnych oczekiwaniach wzglêdem wspólnej zabawy, tak ¿eby ju¿ pó¼niej nie okaza³o siê, ¿e o co innego chodzi³o jednej stronie, a o co innego drugiej. Niestety w najbli¿szym czasie nie planujemy jakiego¶ wiêkszego spotkania. Ale w zale¿no¶ci od tego gdzie dok³adniej mieszkasz i gdzie zdarza Ci siê w tygodniu bywaæ, to kto¶ z nas mo¿e mieæ blisko, spotkaæ siê i pogadaæ.
Na spotkanie dobrze by¶ wymy¶li³ sobie wstêpnie kim mia³aby byæ osoba któr± mia³by¶ rekonstruowaæ. Rycerz na sam pocz±tek jest bardzo du¿ym wyzwaniem (sprzêt, s³u¿ba, stroje). Czy ¿o³nierz, ³ucznik to ju¿ ³atwiejsza sprawa. Ca³a rekonstrukcja to co¶ jak RPG, ale z wiêkszym dopasowaniem do w³asnych warunków fizycznych i przede wszystkim realiów ¶redniowiecznych. Nie musi byæ to oczywi¶cie deklaracja 100%, pewna i niezmienna. Na pocz±tek dobrze okre¶liæ jaki¶ kierunek wzglêdnie uniwersalny.
Teoretycznie nie ma u nas limitu wieku, ukoñczone szesna¶cie lat wystarcza do udzia³u w wiêkszo¶ci imprez w charakterze uczestnika. Gdzieniegdzie pewnie tak¿e osoby bior±cej udzia³ w inscenizacjach walk. Pewnie bêdzie potrzebna zgoda prawnych opiekunów, ale i tak g³ównym kryterium weryfikuj±cym jest zapa³ do odtwarzania mierzony jego owocami, czyli tym na ile kto¶ chce sobie przygotowywaæ wiernie strój i podstawowe wyposa¿enie w³asne. Dopiero wtedy bowiem mo¿e braæ udzia³ w rekonstrukcyjnej zabawie. W zdobyciu tego minimum grupa oczywi¶cie mo¿e s³u¿yæ pomoc±, porad±, itp. Grupa to przede wszystkim grono znajomych (w bardzo ró¿nym wieku), któr± ³±czy wspólne hobby, a nie hierarchiczna organizacja buduj±ca rozmaite stopnie wtajemniczenia.
Na imprezach rekonstrukcyjnych rzadko bawi siê na raz tylko jedna grupa, a wiekowo towarzystwo jest zró¿nicowane. Tak¿e w wyborze w³a¶ciwej grupy w mojej opinii wa¿niejszy jej profil, za³o¿enia i to czy dobrze siê wszyscy dogaduj±. No, chyba ¿e Ci wybitnie niezrêcznie bêdzie przej¶æ na "ty" z osobami starszymi o jakie¶ dziesiêæ lat (takich jest wiêkszo¶æ). Znakomita czê¶æ tych, którzy dzisiaj maj± te 25-30 lat zaczyna³a zabawê w³a¶nie przed osiemnastk±. Czasami natomiast zdarza siê, ¿e rodzice oczekuj± od grupy, aby opiekowa³a siê ich dzieæmi, tj. zwraca³a uwagê z kim i jak siê zadaj±, czy nie nadu¿ywaj± alkoholu i innych u¿ywek. A grupa nie do tego s³u¿y i nie ma zamiaru siê tym zajmowaæ. Nie oznacza to, ¿e je¶li kto¶ bêdzie postêpowa³ wobec Ciebie agresywnie wszyscy bêdziemy mieæ to gdzie¶. Ale z drugiej strony nikt nie bêdzie ³apa³ Ciê za rêkê kiedy bêdziesz chcieæ siê napiæ wina.
Zanim siê pomy¶li trza siê zastanowiæ!
Pijê, ale siê nie zaci±gam.
€zber
(on obs³uguje forum)
79ASSBURY (792772879)
«
Odpowiedz #10 :
Poniedzia³ek, 18 Lipiec 2011, 11:32:57 »
B³±d - spotkanie planujemy 30-31 lipca, w Czersku. O!
€zber
(on obs³uguje forum)
79ASSBURY (792772879)
«
Odpowiedz #11 :
Sobota, 23 Lipiec 2011, 22:18:28 »
Niestety, imprezê 30-31 VII musimy od³o¿yæ w czasie.
kublika
Wiadomo¶ci: 3 762
502618868
«
Odpowiedz #12 :
Czwartek, 28 Lipiec 2011, 16:14:28 »
Przełożyć na 13-15 sierpnia!
«
Ostatnia zmiana: Czwartek, 28 Lipiec 2011, 17:20:08 wys³ane przez €zber
»
Si fore vis sanus, ablue saepe manus
Reg.sanit.
Ordoniez
Go¶æ
«
Odpowiedz #13 :
Niedziela, 07 Sierpieñ 2011, 22:55:35 »
Modyfikuj
Ja niestety w tym roku jeszcze nie bêde w hufcu bo wole w przysz³ym jak skoncze 16 i bede miec raczej juz caly stroj, jesli chodzi o to jak bym mial zaczynac to chcialbym byc giermkiem glownie ze wzgledu na mlody wiek a potem jak bede pelnoletni to sie zobaczy
Konrad
Go¶æ
«
Odpowiedz #14 :
Poniedzia³ek, 08 Sierpieñ 2011, 08:29:52 »
Modyfikuj
Hej. Co do stroju to siê nie przejmuj. Ja np dopiero zaczynam kompletowanie (fakt jestem w hufcu od niedawna).
Strony: [
1
]
2
Do góry
Odpowiedz
|
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel: