Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Index
Zaloguj się
:
Potrzebujemy twojej ÂświeÂżej krwi! OdwiedÂź stronĂŞ
www.hkcz.org
Forum Hufca Kasztelanii Czerskiej
>
DziaÂł otwarty
>
DziaÂł dla goÂści
>
Kilka pytaĂą
Strony: [
1
]
2
3
Do dołu
« poprzedni
następny »
Odpowiedz
|
Drukuj
Autor
Wątek: Kilka pytaĂą (Przeczytany 37062 razy)
Witam
Gość
Kilka pytaĂą
«
:
Wtorek, 24 Maj 2011, 10:31:47 »
Modyfikuj
Witam,
Nazywam siê Piotr Stobiecki i mam kilka pytaù dotycz¹cych waszego stowarzyszenia. Otó¿ jako ¿e poszukujê kreatywnego zajêcia, odskoczni od tego ca³ego zgie³ku w jakim przysta³o nam ¿yÌ, wpad³em na pomys³ by przyst¹piÌ do jakiegoœ bractwa tudzie¿, mo¿e do waszego stowarzyszenia.
ChciaÂłbym wiedzieĂŚ jak droga jest taka zabawa w prĂłby rekonstrukcji Âżycia Âśredniowiecznego i skompletowania caÂłego ekwipunku. OczywiÂście na raz wszystkiego nie kupie ale chciaÂłby zorientowaĂŚ siĂŞ cenowo. DrugÂą kwestiÂą jakÂą chcĂŞ poruszyĂŚ to jak wyglÂąda u was organizowanie spotkaĂą. Chodzi mi o treningi,gdzie i kiedy sÂą organizowane, czy wystĂŞpujecie w turniejach, czy bierzecie udziaÂł w rekonstrukcji bitwy pod Grunwaldem i tym podobnym. W zasadzie pytaĂą mam mnĂłstwo.
A teraz moÂże powiem coÂś wiĂŞcej o sobie. Jestem studentem 3 roku administracji, mam 23 lata i duÂżo wolnego czasu po pracy, ktĂłry jest raczej marnowany. Historia zawsze mnie interesowaÂła. Nie jestem asem jeÂżeli chodzi o wiedzĂŞ z tego zakresu, ale chĂŞtnie nauczĂŞ sie czegoÂś nowego. Epoko Âśredniowiecza zawsze mnie fascynowaÂła, takie dziecinne marzenie - zbroja, miecz, niewiasty (przyszÂło z wiekiem ^^) i biesiady przy ognisku
Pozdrawiam.
Mateusz N
(on obsÂługuje forum)
608797014
Odp: Kilka pytaĂą
«
Odpowiedz #1 :
Wtorek, 24 Maj 2011, 11:10:34 »
Witaj,
JeÂśli chodzi o koszta, to myÂślĂŞ, Âże minimum to jakieÂś 300 zÂł jeÂśli liczyĂŚ tylko materiaÂły na podstawowy strĂłj chÂłopa czy biednego mieszczanina, ktĂłry sam uszyjesz.
A gĂłrny puÂłap jest wÂłaÂściwie nie ograniczony. Stroje moÂżesz szyĂŚ rĂŞcznie samodzielnie, lub zamawiaĂŚ, szyte maszynowo i wykaĂączane rĂŞcznie bÂądÂź w caÂłoÂści szyte rĂŞcznie. JeÂśli chcesz uszyĂŚ strĂłj sam to materiaÂły na Âśredni strĂłj mieszczaĂąski, lub podstawowy rycerski wyniosÂą ok 500 - 700 zÂł, jeÂśli chcesz zamawiaĂŚ szyte maszynowo to co najmniej drugie tyle zapÂłacisz za robociznĂŞ.
Buty skĂłrzane - 200-300 zÂł od szewca, moÂżna prĂłbowaĂŚ szyĂŚ samemu.
Podstawowy miecz bez pochwy to ok. 400 z³, pochwa to drugie tyle, ale ceny niektórych mieczy mog¹ iœÌ w tysi¹ce. Toporek mo¿esz kupiÌ od ok. 80 z³ lepsze po ok. 150. Podstawowa cena napierœnika - ok 600 z³, wykaùczany na wysokim poziomie cena x2
HeÂłm spawany (z wierzchu wyglÂąda jak naleÂży) typu psi pysk ok. 600 zÂł, heÂłm kuty z jednego kawaÂłka - parĂŞ tysiĂŞcy.
MateriaÂł na maÂły namiot - 500 zÂł, szyjesz samemu, gotowy Âśredni namiot (taki ktĂłry mĂłgÂł juÂż przystawaĂŚ rycerzowi)- 2500
Podsumowuj¹c du¿o zale¿y, kogo konkretnie chcesz odtwarzaÌ i jakie masz ambicje, ale ¿e tak powiem znajdzie siê coœ "na ka¿d¹ kieszeù". Zacz¹Ì mo¿na od czegoœ prostego, ¿eby zobaczyÌ, czy zabawa nam siê podoba, a jak siê wkrêcisz wtedy mo¿esz coœ wiêcej. S³u¿ymy wiedz¹ i doœwiadczeniem, jeœli chodzi o pomoc w wykonaniu niektórych przedmiotów, a tak¿e mo¿emy poleciÌ odpowiednich rzemieœlników.
Jeœli chodzi o spotkania to w sezonie spotykamy siê raz-dwa razy w miesi¹cu na zamku w Czersku, gdzie zazwyczaj mo¿emy sobie przenocowaÌ w wie¿y. Poza tym organizujemy sobie te¿ spotkania innego rodzaju - np. wspólne wyjœcia do muzeum, czy po prostu na piwo i omówienie ró¿nych kwestii.
Treningów stricte bojowych, jako stowarzyszenie obecnie nie mamy, ró¿ni warriorzy maj¹ ró¿ne oczekiwania u nas i teraz coraz bardziej popularne robi¹ siê treningi "miêdzy-bractwowe", gdzie masz okazjê powalczyÌ z najlepszymi z okolicy, a prowadz¹cy przygotuje Ciê do walk w konwencji wspó³czesnych turniejów i bohurtów, druga opcja jeœli chodzi o treningi szermiercze to ARMA, gdzie bardziej skupiaj¹ siê na odtwarzaniu technik na podstawie traktatów szermierczych z prze³omu œredniowiecza i renesansu. Wspólnie sparujemy i trenujemy trochê na rzeczonych spotkaniach w Czersku.
Niektórzy z nas startuj¹ w turniejach, jak najbardziej jeŸdzimy na ró¿ne turnieje i na Grunwald (tu jedna uwaga - Grunwald nie jest rekonstrukcj¹, tylko inscenizacj¹).
Jeœli chcesz siê spotkaÌ i pogadaÌ, czy wpaœÌ do Czerska jak bêdziemy mieli spotkanie... zapraszamy.
Piotr
Gość
«
Odpowiedz #2 :
Wtorek, 24 Maj 2011, 12:03:30 »
Modyfikuj
Mhm, dziĂŞki za podstawowe informacje. Wiem juÂż jak cenowo to wyglÂąda i wydaje mi siĂŞ Âże, mĂłgÂłbym sprĂłbowaĂŚ poczÂąwszy od jakiegoÂś pachoÂłka. Jednak przed caÂłkowitym podjĂŞciem decyzji jestem za tym Âżeby ewentualnie spotkaĂŚ siĂŞ np. przy piwie ktĂłregoÂś dnia, dowiedziaÂłbym siĂŞ w tedy znacznie wiĂŞcej. Mieszkam i pracuje w Warszawie, wiec co dziennie po 16 mam czas.
€zber
(on obsÂługuje forum)
79ASSBURY (792772879)
«
Odpowiedz #3 :
Wtorek, 24 Maj 2011, 13:41:10 »
To bardzo wygodne godziny i miejsce pracy dla sporej czĂŞÂści z nas. A dokÂładniej - w ktĂłrej czĂŞÂści Warszawy mieszkasz/pracujesz? Chodzi o to, Âżeby nie jeÂździĂŚ w jakieÂś bardziej odlegÂłe miejsce Warszawy, o ile mieszkamy/pracujemy w tym samym.
Zanim siĂŞ pomyÂśli trza siĂŞ zastanowiĂŚ!
PijĂŞ, ale siĂŞ nie zaciÂągam.
Piotr
Gość
«
Odpowiedz #4 :
Wtorek, 24 Maj 2011, 14:20:11 »
Modyfikuj
Mieszkam na wilanowie a pracuje na pradze, szmulki tak konkretniej. Ale po drodze i tak odwiedzam centrum, œródmieœcie wiêc myœlê ¿e na pewno znajdzie siê jakieœ miejsce. Czekam na jak¹œ propozycje spotkania na w/w piwo.
Mateusz N
(on obsÂługuje forum)
608797014
«
Odpowiedz #5 :
Wtorek, 24 Maj 2011, 14:22:48 »
To nie ma problemu - mamy blisko do siebie. Ja na Grochowie siedzĂŞ, Ezber na Wilanowie
chrisser
501740224
«
Odpowiedz #6 :
Wtorek, 24 Maj 2011, 14:39:24 »
Ja niestety mieszkam na Bemowie, ale pracujĂŞ w centrum przy ul. Siennej 39, przy zÂłotych tarasach i blisko zastĂŞpczego lokum Ezbera.
Alea, vina, Venus
kublika
502618868
«
Odpowiedz #7 :
Wtorek, 24 Maj 2011, 15:06:05 »
Ja mieszkam na zadupiu w Ursusie, wiĂŞc wszĂŞdzie mam jednako daleko. PracujĂŞ na Ochocie, dziaÂłkĂŞ mam na Czerniakowskiej. CoÂś tam siĂŞ da zawsze zrobiĂŚ, Âżeby siĂŞ spotkaĂŚ.
Si fore vis sanus, ablue saepe manus
Reg.sanit.
€zber
(on obsÂługuje forum)
79ASSBURY (792772879)
«
Odpowiedz #8 :
Wtorek, 24 Maj 2011, 15:52:41 »
Cytat: chrisser Wtorek, 24 Maj 2011, 14:39:24
Ja niestety mieszkam na Bemowie, ale pracujĂŞ w centrum przy ul. Siennej 39, przy zÂłotych tarasach i blisko zastĂŞpczego lokum Ezbera.
TeÂż bym ÂżaÂłowaÂł mieszkania na Bemowie
a lokal w pobliÂżu Siennej lubiĂŞ nazywaĂŚ garsonierÂą, choĂŚ bardziej naleÂży mu siĂŞ nora. PostulatĂłw powszechnego stosowania nomenklatury wÂłasnej forsowaĂŚ nie zamierzam.
Zanim siĂŞ pomyÂśli trza siĂŞ zastanowiĂŚ!
PijĂŞ, ale siĂŞ nie zaciÂągam.
MaĂŚko
226485509
«
Odpowiedz #9 :
Wtorek, 24 Maj 2011, 17:17:44 »
Garson i Era?
WyÂślij gÂłupka po flaszkĂŞ to przyniesie jednÂą...
Mateusz N
(on obsÂługuje forum)
608797014
«
Odpowiedz #10 :
Środa, 25 Maj 2011, 19:33:48 »
MoÂżemy siĂŞ spotkaĂŚ w dowolny dzieĂą powszedni poza ÂśrodÂą. Godzina powiedzmy, Âże 18:30.
Konrad- Grafield
Gość
«
Odpowiedz #11 :
Środa, 06 Lipiec 2011, 14:52:42 »
Modyfikuj
Witam Ja tak¿e mam pewne pytania. otu¿ interesujê siê œredniowieczem i szeroko pojêt¹ wojskowoœci¹ od dawna. Kilkukrotnie myœla³em o przy³¹czeniu siê do jakiejœ z grup rekonstruuj¹cych historiê Œredniowiecze. Niedawno zainteresowa³em siê ³ucznictwem. i zacz¹³em myœeÌ o zrobieniu w³asnego ³uku (nie staÌ mnie na zakup niestety- ach ta m³odoœÌ). Odœwie¿y³y siê wiêc tak¿e moje myœli o jakimœ bractwie czy czymœ w tym stylu. Dlatego mam pytanie. Jako ¿e mam ma³o czasu po wakacjach ( w wakacje zreszt¹ te¿;)), jak czêsto s¹ wymagane obecnoœci na spotkaniach? Narazie zajmuje siê ³ukiem jak mi wyjdzie stara³bym siê przygotowaÌ rodziców do kolejnych wiadomoœci. Jeszcze jedno pytanie czy wyposarzenie jest wymagane na samym pocz¹tku? poniewa¿ jak to u 19-latka krucho u mnie trochê z kas¹.
Mam teÂż pytanie jestem z okolic Warki, dokÂładnie z Pilicy (nie rzeki:)) Czy jest ktoÂś rĂłwnieÂż z tych okolic Warki?
chrisser
501740224
«
Odpowiedz #12 :
Środa, 06 Lipiec 2011, 15:40:35 »
Witaj w naszych progach. Poszukujemy takich ludzi jak Ty, czyli aktywnych i zainteresowanych œredniowieczem. Po pierwsze udzia³ w bractwie to nie jakis obowi¹zek, ale przyjemnoœÌ i realizacja w³asnej wizji rekonstrukcji. Odtwarzanie ³ucznika dobrze wpasowywuje siê w projekt stra¿y zamkowej na zamku w Czersku. Mamy juz kilka osób odtwarzaj¹cych t¹ "profesjê" i chetnie podziela sie z toba swoj¹ wiedz¹ i doœwiadczeniem. Ka¿dy zaczyna od prostych i tanich rzeczy jak uszycie sobie gaci i koszuli. Jesli nie mamy gotówki na fachowców to robimy sami kartonowe szablony i zakupiwszy we³nê lub len sami szyjemy sobie stroje, czy namioty. Korzystamy z doœwiadczeù innych i informacji zawartych na forum, coby nasza rekonstrukcja by³a wiarygodna. Ludzi obecnych w hufcu charakteryzuje du¿a tolerancja i otwartoœÌ na innych. Zachêcam zatem do spe³nienia swoich marzeù.
pozdrawiam serdecznie
Krzysztof Serafin - chrisser
Alea, vina, Venus
konrad-Garfield
Gość
«
Odpowiedz #13 :
Czwartek, 07 Lipiec 2011, 20:57:41 »
Modyfikuj
Dziêki za szybk¹ odpowiedz. Mam coraz wiêksz¹ chêÌ na do³¹czenie do "Hufca". Lecz nadal widzê przeszkody, ale nie o nich. Ponawiam swoje pytanie - Czy s¹ w stowarzyszeniu jakieœ osoby mieszkaj¹ce lub pochodz¹ce z Warki i okolic?
MaĂŚko
226485509
«
Odpowiedz #14 :
Czwartek, 07 Lipiec 2011, 21:04:30 »
Z Warki i okolic nikogo nie ma( ale np. ja je¿d¿ê czêsto na grzyby do Woli Niemojewskiej).
WyÂślij gÂłupka po flaszkĂŞ to przyniesie jednÂą...
Strony: [
1
]
2
3
Do góry
Odpowiedz
|
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do: