Strony: [1] 2 3   Do do³u
  Odpowiedz  |  Drukuj  
Autor W±tek: Kilka pytañ  (Przeczytany 36992 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Witam
Go¶æ
« : Wtorek, 24 Maj 2011, 10:31:47 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj Modyfikuj wiadomo¶æModyfikuj

Witam,

Nazywam siê Piotr Stobiecki i mam kilka pytañ dotycz±cych waszego stowarzyszenia. Otó¿ jako ¿e poszukujê kreatywnego zajêcia, odskoczni od tego ca³ego zgie³ku w jakim przysta³o nam ¿yæ, wpad³em na pomys³ by przyst±piæ do jakiego¶ bractwa tudzie¿, mo¿e do waszego stowarzyszenia.
 Chcia³bym wiedzieæ jak droga jest taka zabawa w próby rekonstrukcji ¿ycia ¶redniowiecznego i skompletowania ca³ego ekwipunku. Oczywi¶cie na raz wszystkiego nie kupie ale chcia³by zorientowaæ siê cenowo. Drug± kwesti± jak± chcê poruszyæ to jak wygl±da u was organizowanie spotkañ. Chodzi mi o treningi,gdzie i kiedy s± organizowane, czy wystêpujecie w turniejach, czy bierzecie udzia³ w rekonstrukcji bitwy pod Grunwaldem i tym podobnym. W zasadzie pytañ mam mnóstwo.
 A teraz mo¿e powiem co¶ wiêcej o sobie. Jestem studentem 3 roku administracji, mam 23 lata i du¿o wolnego czasu po pracy, który jest raczej marnowany. Historia zawsze mnie interesowa³a. Nie jestem asem je¿eli chodzi o wiedzê z tego zakresu, ale chêtnie nauczê sie czego¶ nowego. Epoko ¶redniowiecza zawsze mnie fascynowa³a, takie dziecinne marzenie - zbroja, miecz, niewiasty (przysz³o z wiekiem ^^) i biesiady przy ognisku U¶miech
Pozdrawiam.
Mateusz N
(on obs³uguje forum)

Wiadomo¶ci: 1 356

608797014

« Odpowiedz #1 : Wtorek, 24 Maj 2011, 11:10:34 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Witaj,
Je¶li chodzi o koszta, to my¶lê, ¿e minimum to jakie¶ 300 z³ je¶li liczyæ tylko materia³y na podstawowy strój ch³opa czy biednego mieszczanina, który sam uszyjesz.

A górny pu³ap jest w³a¶ciwie nie ograniczony. Stroje mo¿esz szyæ rêcznie samodzielnie, lub zamawiaæ, szyte maszynowo i wykañczane rêcznie b±d¼ w ca³o¶ci szyte rêcznie. Je¶li chcesz uszyæ strój sam to materia³y na ¶redni strój mieszczañski, lub podstawowy rycerski wynios± ok 500 - 700 z³, je¶li chcesz zamawiaæ szyte maszynowo to co najmniej drugie tyle zap³acisz za robociznê.
Buty skórzane - 200-300 z³ od szewca, mo¿na próbowaæ szyæ samemu.
Podstawowy miecz bez pochwy to ok. 400 z³, pochwa to drugie tyle, ale ceny niektórych mieczy mog± i¶æ w tysi±ce. Toporek mo¿esz kupiæ od ok. 80 z³ lepsze po ok. 150. Podstawowa cena napier¶nika - ok 600 z³, wykañczany na wysokim poziomie cena x2
He³m spawany (z wierzchu wygl±da jak nale¿y) typu psi pysk ok. 600 z³, he³m kuty z jednego kawa³ka - parê tysiêcy.
Materia³ na ma³y namiot - 500 z³, szyjesz samemu, gotowy ¶redni namiot (taki który móg³ ju¿ przystawaæ rycerzowi)- 2500

Podsumowuj±c du¿o zale¿y, kogo konkretnie chcesz odtwarzaæ i jakie masz ambicje, ale ¿e tak powiem znajdzie siê co¶ "na ka¿d± kieszeñ". Zacz±æ mo¿na od czego¶ prostego, ¿eby zobaczyæ, czy zabawa nam siê podoba, a jak siê wkrêcisz wtedy mo¿esz co¶ wiêcej. S³u¿ymy wiedz± i do¶wiadczeniem, je¶li chodzi o pomoc w wykonaniu niektórych przedmiotów, a tak¿e mo¿emy poleciæ odpowiednich rzemie¶lników.

Je¶li chodzi o spotkania to w sezonie spotykamy siê raz-dwa razy w miesi±cu na zamku w Czersku, gdzie zazwyczaj mo¿emy sobie przenocowaæ w wie¿y. Poza tym organizujemy sobie te¿ spotkania innego rodzaju - np. wspólne wyj¶cia do muzeum, czy po prostu na piwo i omówienie ró¿nych kwestii.
Treningów stricte bojowych, jako stowarzyszenie obecnie nie mamy, ró¿ni warriorzy maj± ró¿ne oczekiwania u nas i teraz coraz bardziej popularne robi± siê treningi "miêdzy-bractwowe", gdzie masz okazjê powalczyæ z najlepszymi z okolicy, a prowadz±cy przygotuje Ciê do walk w konwencji wspó³czesnych turniejów i bohurtów, druga opcja je¶li chodzi o treningi szermiercze to ARMA, gdzie bardziej skupiaj± siê na odtwarzaniu technik na podstawie traktatów szermierczych z prze³omu ¶redniowiecza i renesansu. Wspólnie sparujemy i trenujemy trochê na rzeczonych spotkaniach w Czersku.
Niektórzy z nas startuj± w turniejach, jak najbardziej je¼dzimy na ró¿ne turnieje i na Grunwald (tu jedna uwaga - Grunwald nie jest rekonstrukcj±, tylko inscenizacj±).
Je¶li chcesz siê spotkaæ i pogadaæ, czy wpa¶æ do Czerska jak bêdziemy mieli spotkanie... zapraszamy.
Piotr
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Wtorek, 24 Maj 2011, 12:03:30 »

Mhm, dziêki za podstawowe informacje. Wiem ju¿ jak cenowo to wygl±da i wydaje mi siê ¿e, móg³bym spróbowaæ pocz±wszy od jakiego¶ pacho³ka. Jednak przed ca³kowitym podjêciem decyzji jestem za tym ¿eby ewentualnie spotkaæ siê np. przy piwie którego¶ dnia, dowiedzia³bym siê w tedy znacznie wiêcej. Mieszkam i pracuje w Warszawie, wiec co dziennie po 16 mam czas.
€zber
(on obs³uguje forum)

Wiadomo¶ci: 2 600

79ASSBURY (792772879)

« Odpowiedz #3 : Wtorek, 24 Maj 2011, 13:41:10 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

To bardzo wygodne godziny i miejsce pracy dla sporej czê¶ci z nas. A dok³adniej - w której czê¶ci Warszawy mieszkasz/pracujesz? Chodzi o to, ¿eby nie je¼dziæ w jakie¶ bardziej odleg³e miejsce Warszawy, o ile mieszkamy/pracujemy w tym samym.

Zanim siê pomy¶li trza siê zastanowiæ!
Pijê, ale siê nie zaci±gam.
Piotr
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Wtorek, 24 Maj 2011, 14:20:11 »

Mieszkam na wilanowie a pracuje na pradze, szmulki tak konkretniej. Ale po drodze i tak odwiedzam centrum, ¶ródmie¶cie wiêc my¶lê ¿e na pewno znajdzie siê jakie¶ miejsce. Czekam na jak±¶ propozycje spotkania na w/w piwo.
Mateusz N
(on obs³uguje forum)

608797014

« Odpowiedz #5 : Wtorek, 24 Maj 2011, 14:22:48 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

To nie ma problemu - mamy blisko do siebie. Ja na Grochowie siedzê, Ezber na Wilanowie U¶miech
chrisser

Wiadomo¶ci: 2 277

501740224

« Odpowiedz #6 : Wtorek, 24 Maj 2011, 14:39:24 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Ja niestety mieszkam na Bemowie, ale pracujê w centrum przy ul. Siennej 39, przy z³otych tarasach i blisko zastêpczego lokum Ezbera.

Alea, vina, Venus
kublika

Wiadomo¶ci: 3 762

502618868

« Odpowiedz #7 : Wtorek, 24 Maj 2011, 15:06:05 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Ja mieszkam na zadupiu w Ursusie, wiêc wszêdzie mam jednako daleko. Pracujê na Ochocie, dzia³kê mam na Czerniakowskiej. Co¶ tam siê da zawsze zrobiæ, ¿eby siê spotkaæ.

Si fore vis sanus, ablue saepe manus U¶miech
Reg.sanit.
€zber
(on obs³uguje forum)

Wiadomo¶ci: 2 600

79ASSBURY (792772879)

« Odpowiedz #8 : Wtorek, 24 Maj 2011, 15:52:41 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Ja niestety mieszkam na Bemowie, ale pracujê w centrum przy ul. Siennej 39, przy z³otych tarasach i blisko zastêpczego lokum Ezbera.

Te¿ bym ¿a³owa³ mieszkania na Bemowie Mrugniêcie a lokal w pobli¿u Siennej lubiê nazywaæ garsonier±, choæ bardziej nale¿y mu siê nora. Postulatów powszechnego stosowania nomenklatury w³asnej forsowaæ nie zamierzam.

Zanim siê pomy¶li trza siê zastanowiæ!
Pijê, ale siê nie zaci±gam.
Maæko

Wiadomo¶ci: 1 505

226485509

« Odpowiedz #9 : Wtorek, 24 Maj 2011, 17:17:44 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Garson i Era?

Wy¶lij g³upka po flaszkê to przyniesie jedn±...
Mateusz N
(on obs³uguje forum)

608797014

« Odpowiedz #10 : ¦roda, 25 Maj 2011, 19:33:48 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Mo¿emy siê spotkaæ w dowolny dzieñ powszedni poza ¶rod±. Godzina powiedzmy, ¿e 18:30.
Konrad- Grafield
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : ¦roda, 06 Lipiec 2011, 14:52:42 »

Witam Ja tak¿e mam pewne pytania. otu¿ interesujê siê ¶redniowieczem i szeroko pojêt± wojskowo¶ci± od dawna. Kilkukrotnie my¶la³em o przy³±czeniu siê do jakiej¶ z grup rekonstruuj±cych historiê ¦redniowiecze. Niedawno zainteresowa³em siê ³ucznictwem. i zacz±³em my¶eæ o zrobieniu w³asnego ³uku (nie staæ mnie na zakup niestety- ach ta m³odo¶æ). Od¶wie¿y³y siê wiêc tak¿e moje my¶li o jakim¶ bractwie czy czym¶ w tym stylu.  Dlatego  mam pytanie. Jako ¿e mam ma³o czasu po wakacjach ( w wakacje zreszt± te¿;)), jak czêsto s± wymagane obecno¶ci na spotkaniach? Narazie zajmuje siê ³ukiem jak mi wyjdzie stara³bym siê przygotowaæ rodziców do kolejnych wiadomo¶ci. Jeszcze jedno pytanie czy wyposarzenie jest wymagane na samym pocz±tku? poniewa¿ jak to u 19-latka krucho u mnie trochê z kas±.
Mam te¿ pytanie jestem z okolic Warki, dok³adnie z Pilicy (nie rzeki:)) Czy jest kto¶ równie¿ z tych okolic Warki?
chrisser

Wiadomo¶ci: 2 277

501740224

« Odpowiedz #12 : ¦roda, 06 Lipiec 2011, 15:40:35 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Witaj w naszych progach.  Poszukujemy takich ludzi jak Ty, czyli aktywnych i zainteresowanych ¶redniowieczem. Po pierwsze udzia³ w bractwie to nie jakis obowi±zek, ale przyjemno¶æ i realizacja w³asnej wizji rekonstrukcji. Odtwarzanie ³ucznika dobrze wpasowywuje siê w projekt stra¿y zamkowej na zamku w Czersku.  Mamy juz kilka osób odtwarzaj±cych t± "profesjê" i chetnie podziela sie z toba swoj± wiedz± i do¶wiadczeniem.  Ka¿dy zaczyna od prostych i tanich rzeczy jak uszycie sobie gaci i koszuli.  Jesli nie mamy gotówki na fachowców to robimy sami kartonowe szablony i zakupiwszy we³nê lub len sami szyjemy sobie stroje, czy namioty.  Korzystamy z do¶wiadczeñ innych i informacji zawartych na forum, coby nasza rekonstrukcja by³a wiarygodna.  Ludzi obecnych w hufcu charakteryzuje du¿a tolerancja i otwarto¶æ na innych.   Zachêcam zatem do spe³nienia swoich marzeñ. 

pozdrawiam serdecznie
Krzysztof Serafin - chrisser

Alea, vina, Venus
konrad-Garfield
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Czwartek, 07 Lipiec 2011, 20:57:41 »

Dziêki za szybk± odpowiedz. Mam coraz wiêksz± chêæ na do³±czenie do "Hufca". Lecz nadal widzê przeszkody, ale nie o nich. Ponawiam swoje pytanie - Czy s± w stowarzyszeniu jakie¶ osoby mieszkaj±ce lub pochodz±ce z Warki i okolic?
Maæko

Wiadomo¶ci: 1 505

226485509

« Odpowiedz #14 : Czwartek, 07 Lipiec 2011, 21:04:30 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Z Warki i okolic nikogo nie ma( ale np. ja je¿d¿ê czêsto na grzyby do Woli Niemojewskiej).

Wy¶lij g³upka po flaszkê to przyniesie jedn±...
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Odpowiedz  |  Drukuj  

Skocz do:  

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

biblia-ksiega-faktow wuss amazonsolidarnosc black-for saigo-no-chi