Strony: 1 [2] 3 4   Do do³u
  Odpowiedz  |  Drukuj  
Autor W±tek: Chcê do³±czyæ:)  (Przeczytany 31008 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Czarek1860
(on obs³uguje forum)

Wiadomo¶ci: 1 660

792266706

« Odpowiedz #15 : ¦roda, 04 Grudzieñ 2013, 00:29:27 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Kolega mnie, ubieg³:)

Zapraszamy, pod adresem podanym przez Krzyska bêdziemy w sobotê.

Ruszaj siê, Bruno, idziemy na piwo;

Niechybnie brakuje tam nas!

Od stania w miejscu niejeden ju¿ zgin±³,

Niejeden zgin±³ ju¿ kwiat!.
Micha³

Wiadomo¶ci: 637

667508937

« Odpowiedz #16 : ¦roda, 04 Grudzieñ 2013, 00:33:04 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

ano U¶miech bêdzie mo¿na pogadaæ i obejrzeæ co nieco U¶miech
Patryk
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : ¦roda, 04 Grudzieñ 2013, 01:23:44 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj Modyfikuj wiadomo¶æModyfikuj

Dziêki wam bardzo za odpowied¼ U¶miech , postaram siê pojawiæ. Pozdrawiam
Joanna D.
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Wtorek, 04 Luty 2014, 19:07:05 »

Witajcie,
mnie równie¿ bardzo zainteresowa³a Wasza dzia³alno¶æ.

Mam 20 lat, mieszkam w Warszawie (Praga Po³udnie + Rembertów), studiujê fizykê, pracujê i poza tym jeszcze wieczorami dorabiam do pensji.  Do tej pory moj± najwiêksz± pasj± by³o ¿eglarstwo, a ¶redniowieczem zainteresowa³am siê dopiero niedawno wiêc jestem zupe³nym ¶wie¿akiem w tej dziedzinie. Od niedawna równie¿ "trenujê" ³ucznictwo (lekcje + czasami treningi nad Zalewem Zegrzyñskim jak z zimna palce nie odpadaj±). Z wyposa¿enia póki co mam ³uk i strza³y, pozosta³e ³ucznicze akcesoria s± w trakcie tworzenia. Czasu mo¿e w tygodniu nie mam zbyt du¿o, jednak w weekendy na pewno znalaz³abym go trochê.

Chêtnie oderwa³abym siê od codziennej rutyny i zatopi³a w magicznym, ¶redniowiecznym klimacie, choæby na weekend.  Bardzo chcia³abym Was poznaæ, podpytaæ o kilka rzeczy i oczywi¶cie kiedy¶ do Was do³±czyæ. Czy w styczniu macie zaplanowane jakie¶ spotkanie?

Z serdecznymi pozdrowieniami,
Joanna
Czarek1860
(on obs³uguje forum)

792266706

« Odpowiedz #19 : Wtorek, 04 Luty 2014, 19:27:19 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Jak co sobote mamy manewry:)

Zapraszamy!

chrisser

Wiadomo¶ci: 2 277

501740224

« Odpowiedz #20 : Wtorek, 04 Luty 2014, 19:30:00 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Wpadnij w sobotê pomiêdzy 18 a 20 do szko³y podstawowej na ulicy Irzykowskiego 1a  (BEMOWO) - tam mamy cotygodniowe manewry na sali gimnastycznej. Na Patio nasze panie zajmuj± siê zwykle szyciem i pogaduchami.  Wej¶cie do szko³y górnym wej¶ciem po schodkach.  W razie problemów dzwoñ do mnie na tel 501 740 224.
Ja równie¿ mam ³uk i strza³y oraz wiedzê teoretyczn±. Praktyki mogê siê uczyæ od Ciebie :}

pozdrawiam
Krzysztof

Alea, vina, Venus
Joanna

Wiadomo¶ci: 32

« Odpowiedz #21 : Wtorek, 04 Luty 2014, 19:39:25 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Dziêkuje za tak szybka odpowied¼! Nie spodziewa³am siê tak szybkiej reakcji U¶miech
Wracam do Warszawy za tydzieñ w ¶rodê, wiêc 15. lutego rezerwujê sobie czas i bêdê na pewno!

PS. £ucznicza praktyka dopiero w trakcie tworzenia, mam teraz fajn± instruktorkê ale rzadko zajêcia, wiêc staram siê doskonaliæ sama (na razie strzelanie z bliskich odleg³o¶ci). Jak bêdzie cieplej zapraszam nad Zalew Zegrzyñski, mo¿na spokojnie postrzelaæ na ¶wie¿ym powietrzu nie martwi±c siê ¿e kogo¶ siê zastrzeli. Podobno te¿ w okolicy Siekierki Sanktuarium mo¿na postrzelaæ.
Micha³

Wiadomo¶ci: 637

667508937

« Odpowiedz #22 : Wtorek, 04 Luty 2014, 20:13:51 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

zapraszamy jak najbardziej U¶miech ja nie ³ucznik, chocia¿ pó³ dzieciñstwa z ³ukiem biega³em Du¿y u¶miech
kublika

Wiadomo¶ci: 3 762

502618868

« Odpowiedz #23 : Wtorek, 04 Luty 2014, 20:38:08 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Witaj, panno Joanno U¶miech
Moje dzieci±tko starsze (Monika) w sam raz w twoiom wieku i te¿ na tym samym wydziale...
Jakie¶ cudactwo studiuje.
A na Irzykowskiego w szkole bywa równie¿ ³ucznicy trenuj±, mo¿e akurat bêd±?
Tam w ogóle kupa narodu, jacy¶ kuglarze, jakie¶ ASG, szermierze, czasem ³ucznicy no i my U¶miech
Wpadaj, zobaczysz sama U¶miech

Si fore vis sanus, ablue saepe manus U¶miech
Reg.sanit.
Joanna

Wiadomo¶ci: 32

« Odpowiedz #24 : Czwartek, 06 Luty 2014, 10:48:33 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Przegl±daj±c forum doczyta³am, ¿e ka¿dy z Was ma tu pewn± okre¶lon± rolê, jak± odtwarza. Czy jest jaka¶ pula postaci, z jakich mo¿na wybieraæ, czy zaczyna siê od najni¿szego stopnia i "awansuje"? Wiem, ¿e jako¶ dziwacznie to brzmi, ale mam nadziejê ¿e rozumiecie o co mi chodzi. Ju¿ siê nie mogê doczekaæ spotkania, czytam i przegl±dam co tylko mi wpadnie w rêce dotycz±cego tego okresu w historii i zaczyna mi siê ju¿ robiæ z tym ma³y ba³agan. Pomy¶la³am wiêc, ¿e mo¿e mog³abym siê póki co skupiæ na doczytaniu kim mog³abym byæ, jak taka osoba siê ubiera³a, czym zajmowa³a itp. ¿eby przy okazji móc zadawaæ konkretne pytania a nie pytaæ o "wszystko". Poza tym mo¿e podczas wyjazdu mog³abym porozgl±daæ siê za jakimi¶ elementami stroju? Czy na to jeszcze za wcze¶nie? Wyje¿d¿am w³a¶nie do Tarnobrzega, a mam wra¿enie ¿e tam wszystko jest taniej ni¿ w Warszawie, znam fajn± krawcow±, na bazarku s± zwykle jacy¶ ludzie sprzedaj±cy ³adne rzeczy..
Chcia³abym ju¿ zacz±æ co¶ w tym kierunku robiæ, bo przegl±daj±c w internecie piêkne suknie i czytaj±c wypowiedzi na najró¿niejszych forach tylko bardziej i bardziej siê nakrêcam. ;-)
chrisser

Wiadomo¶ci: 2 277

501740224

« Odpowiedz #25 : Czwartek, 06 Luty 2014, 11:37:56 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Jeszcze siê wstrzymaj z zakupem we³ny na strój, gdyz mo¿na tanio zamówiæ materia³ przez internet i to u sprawdzonego ¼ród³a. 

U nas generalnie panie same sobie szyj± stroje i warto siê tego nauczyæ, aby nie popa¶æ w koszta.  Zreszt± ³adnie w³asnorêcznie uszyty strój daje du¿± satysfakcjê.  Najpierw trzeba skupiæ siê na wyborze materia³u. Ostatnio w rekonstrukcji promowane jest rêczne szycie, a tego ¿aden krawiec nie wykona za ma³e pieni±dze.  Kontaktuj siê w tej sprawie telefonicznie z Kublik±, gdyz ona jest ekspertem w tym temacie.
Wybór postaci zale¿y od pojemno¶ci naszej kieszeni.  Tañszy jest strój mieszczki od stroju damy dworu. Len tañszy od we³ny, a we³na tañsza od jedwabiu itd.  Mamy te¿ w hufcu osoby, które szyj± na zamówienie, ale warto przy pomocy kole¿anek (zrobienie wykroju z papieru) spróbowaæ szyæ samemu.
Ja uszy³em sobie jedn± tunikê, a drug± uszy³a mi nasza profesjonalna krawcowa Erressa.  Jedne buty równie¿ sobie uszy³em.

Nie ma u nas stopni wtajemniczenia i jaki¶ gradacji, wiêc mo¿esz byæ nawet ksiê¿n±, je¶li masz odpowiedni bud¿et na stroje i buty. Do strojów dochodz± te¿ z czasem akcesoria potrzebne na biesiady i wszelkie narzêdzia osobistego u¿ytku jak no¿yczki, grzebienie, latarenki, ¶wiece, lusterka itd.

Takie jest moje skromne zdanie
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 06 Luty 2014, 11:49:51 wys³ane przez chrisser » Zapisane

Alea, vina, Venus
Czarek1860
(on obs³uguje forum)

792266706

« Odpowiedz #26 : Czwartek, 06 Luty 2014, 12:14:50 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Spokojnie Nie mamy a¿ tak RPGowego podej¶cia do tematu;) a i co do „awansów” to jeste¶my do¶æ anarchistyczn± grup± – wot Mazowsze! Za³o¿enie mamy jedno – chcemy ¿eby rzeczy przez nas odtwarza³y mia³y jak najwiêksze poparcie w historii, archeologii i innych ¼ród³ach.  Nie ma okre¶lonej puli postaci – to kogo bêdziesz odtwarzaæ zle¿y od Ciebie samej i od ¼róde³ jakie bêdziesz mia³a na to ¿e kto¶ taki ¿y³ na prze³omie XIV i XV wieku. Ka¿dy z nas pomo¿e jak bêdzie umia³:)
Co do Strojów kobiecych raczej pomog± Ci Panie – co do tego co chcesz robiæ, to zale¿y od tego co lubisz robiæ i w czym poczujesz siê mocna. Jedni lubi± siê biæ, inni szukaæ ¼róde³ pomocnych w tej zabawie, mo¿esz te¿ zostaæ rzemie¶lnikiem i robiæ rzeczy, sprzêty, stroje (mo¿liwo¶ci jest ca³a masa), mo¿esz te¿ po prostu dobrze siê bawiæ i znale¼æ w tym kreatywne hobby które bêdzie odskoczni± od dnia codziennego...
Strzelasz z ³uku – no to ju¿ masz jaki¶ punkt zaczepienia;) Gdyby¶ chcia³a ruszyæ bardziej w tê stronê i zostaæ Drabem – Dziewczyn± to my¶lê ¿e to te¿ by siê da³o jako¶ zrobiæ;)

Patryk Gajecki
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : ¦roda, 26 Luty 2014, 17:57:28 »

Witajcie. Sporo siê nie odzywa³em. Ale sesja minê³a i jest trochê luzu. Czy w t± sobotê jest trening ? Wypada ¿e to pierwszy marca.
Czarek1860
(on obs³uguje forum)

792266706

« Odpowiedz #28 : ¦roda, 26 Luty 2014, 18:14:06 »
Odpowiedz cytuj±cCytuj

Hej:)

Jest tak samo jak zawsze o 18:)